Китай налага контрол върху износа на някои авиационни и космически компоненти от 1 юли, съобщава "Ройтерс".

Министерството на търговията се обоснова с необходимостта от защита на националната сигурност и интересите на страната.

Тези, които желаят да изнасят артикули като аерокосмически структурни компоненти, както и оборудване и софтуер, използвани в производството на двигатели, наред с други неща, ще трябва да кандидатстват за лиценз за износ, уточняват от ведомството в изявление, подписано от китайската митническа администрация и централната военна комисия.

"За да се защитят националната сигурност и интереси и да се изпълнят международни задължения като неразпространение, с одобрението на Държавния съвет и Централната военна комисия, беше решено да се приложи контрол върху износа на следните артикули", се посочва в изявлението.

Китай одобрява лицензи за износ на материалите за чипове галий и германий

Китай одобрява лицензи за износ на материалите за чипове галий и германий

Министерството е одобрило заявления от някои компании, които отговарят на съответните изисквания

Списъкът включва и газотурбинни двигатели, форми за производство на части за скафандри, както и оборудването и софтуера, използвани за направата им, а също и модерни полимери, използвани в бронирани облекла.

Износителите ще трябва да кандидатстват в Министерството на търговията за лиценз за износ, за да се определи дали въпросният артикул с "двойна употреба" може да намери военно приложение.

Пекин въведе своя Закон за контрол на износа в края на 2020 г. на фона на ескалираща търговска война, започната от митата от времето на президентството на Тръмп върху китайски стоки на стойност 300 милиарда долара през 2018 г. При приемането на закона анализаторите заявиха, че целта е консолидиране на множество законодателни актове в един-единствен закон.

FT: Турция ударно изнася за Русия стоки с двойна употреба

FT: Турция ударно изнася за Русия стоки с двойна употреба

САЩ плашат Анкара с принудителни действия

Съединените щати и Европейският съюз, например, контролират по същия начин износа на различни аерокосмически компоненти поради опасения, че такива части могат да намерят приложение с "двойна употреба" от враждебни държави.

"Китай се поучи от международните практики и въведе контрол върху износа на съответните артикули според собствените си нужди", поясняват от Министерството на търговията.

"Съответната политика не е насочена към конкретна държава или регион. Износът ще бъде лицензиран, ако отговаря на съответните разпоредби", добавят те.