Някои китайски компании вече са получили лицензи за износ на продукти от галий и германий. Това обяви китайското министерството на търговията днес, съобщава "Ройтерс".

Министерството е одобрило заявления от някои компании, които отговарят на съответните изисквания, каза говорителят Хе Ядонг на редовен брифинг. Други заявления все още се преглеждат.

Износът на стоки от германий и галий от Китай спря през миналия месец, след като Пекин постави нови условия за износа. Преди това имаше скок на износа на двата нишови метала през юли, свързани с производството на чипове. Тогава задграничните купувачи побързаха да си осигурят доставките преди да започнат ограниченията.

Китай не е изнасял германий и галий през август поради наложените ограничения на износа

Китай не е изнасял германий и галий през август поради наложените ограничения на износа

Износителите на продукти от германий и галий вече трябва да получат лиценз за износ на артикули и технологии с "двойна употреба"

Припомняме, че през юли Китай обяви ограничения върху износа на галиеви и германиеви продукти от 1 август, като част от търговската война между Пекин и Вашингтон за достъпа до материали, използвани при производството на високотехнологични микрочипове.

Новите правила изискват износителите на продукти от германий и галий да получат лиценз за износ на артикули и технологии с двойна употреба или такива, които имат потенциална военна и гражданска употреба.

Министерството на търговията съобщи, че е получило някои заявления за лиценз за износ в средата на август.

Китай търси задълбочаване на търговските връзки с Русия

Китай търси задълбочаване на търговските връзки с Русия

Паралелни визити на китайски външен министър в Москва и руския търговски министър в Китай