Износът на Китай на германий и галий през август падна до нула, показват митническите данни, съобщава "Ройтерс". Пекин не е изнасял продукти от германий миналия месец, в сравнение с 8,63 метрични тона през юли, когато обемите се удвоиха спрямо юни, тъй като задграничните купувачи побързаха да си осигурят доставките преди да започнат ограниченията.

През август също не е имало износ на галий. През юли износът е бил 5,15 тона и 7,67 тона през същия месец на 2022 г.

Припомняме, че през юли Китай обяви ограничения върху износа на галиеви и германиеви продукти от 1 август, като част от търговската война между Пекин и Вашингтон за достъпа до материали, използвани при производството на високотехнологични микрочипове.

Китай отвръща на удара на САЩ с редкоземни метали

Китай отвръща на удара на САЩ с редкоземни метали

Това ще изостри напрежението между двете най-големи икономики в света

Съгласно новите правила, износителите на продукти от германий и галий вече трябва да получат лиценз за износ на артикули и технологии с "двойна употреба", което означава такива с потенциално военно и гражданско приложение. Обработката на заявленията за разрешителни отнема около 45 работни дни, като до момента вероятно още не е минало достатъчно време повечето търговци да получат такива.

Спот цените на галия в Китай паднаха миналия месец, тъй като запасите се натрупаха на вътрешния пазар поради контрола върху износа и пониженото търсене. Спот цената на металния галий падна с 9% за месеца до 1655 юана за кг на 31 август, според данни от Shanghai Metals Market. Спот цената за германиев блок обаче се повиши с 1% през месеца до 9700 юана за кг в края на август.

Пентагона разполага със запаси от германий, но не и с галий

Пентагона разполага със запаси от германий, но не и с галий

Американското отбранително ведомство трябва да намери резерви в дългосрочен план