Китай е готов да използва редкоземни метали, за да отвърне на удара в търговската война със САЩ, предупреждават китайски официозни вестници в коментари с категоричен тон за ход, който ще изостри напрежението между двете най-големи икономики в света, отбелязва "Ройтерс".

Посещението на китайския президент Си Цзинпин в завод за редкоземни метали през миналата седмица предизвика спекулации, че Китай ще използва господстващото си положение като износител на редкоземни метали за САЩ като лост в търговската война.

Китай може да ограничи износа на редки елементи за САЩ
Обновена

Китай може да ограничи износа на редки елементи за САЩ

Пекин е основен доставчик и това е възможен лост в търговската война

Редкоземните метали са група от 17 химически елемента, използвани във всичко - от високотехнологична потребителска електроника до военно оборудване. Перспективата, че тяхната стойност би могла да се покачи в резултат на търговската война, доведе до рязко повишаване на стойността на акциите на производителите, включително и на посетената от Си компания.

Въпреки че Китай досега не е заявил изрично, че ще ограничи продажбите на редкоземни метали за САЩ, китайските медии категорично намекват, че това ще се случи.

В коментар, озаглавен "САЩ, не подценявайте способността на Китай да отвърне на удара", печатният официоз на Комунистическата партия "Ежедневието на народа" отбеляза "неудобната" зависимост на САЩ от редкоземни метали от Китай.

САЩ използват държавната си власт, за да наказват бизнеси, недоволства Китай

САЩ използват държавната си власт, за да наказват бизнеси, недоволства Китай

Пекин също така не подкрепя износа на ограничителни мерки от страна на Вашингтон

"Ще се превърнат ли редкоземните метали в контраоръжие за Китай, за да се противопостави на натиска, който САЩ оказват без никаква основателна причина? Отговорът не е тайна", се изтъква в коментара.

"Несъмнено, американската страна иска да използва продуктите, произведени от износни редкоземни метали от Китай, за да противодейства и да потиска развитието на Китай. Китайският народ никога няма да приеме това!", добавя печатният орган на Комунистическата партия.

"Съветваме американската страна да не подценява способността на китайската страна да защити правата си за развитие. Не казвайте, че не сме ви предупредили!", се подчертава още в коментара.

Китай разкритикува остро САЩ за ескалирането на търговската война

Китай разкритикува остро САЩ за ескалирането на търговската война

Няма да прави отстъпки на САЩ по важни въпроси

Изразът "не казвайте, че не сме ви предупредили" обикновено се използва само от официозните китайски медии, за да предупреждават враговете във връзка с главните области на несъгласие, например по време на граничния спор с Индия през 2017 г. и през 1978 г., преди Китай да нахлуе във Виетнам.

В редакционна статия англоезичният печатен официоз Global Times изтъква, че забраната за износ на редкоземни метали "е мощно оръжие, ако се използва в търговската война между Китай и САЩ".

"Въпреки това Китай ще го използва главно за защита", се добавя в статията, като се отбелязва, че въпреки че Китай може да понесе загуби от забрана на износа, САЩ ще пострадат повече.

Главният редактор на изданието написа вчера в "Туитър", че Пекин "сериозно обмисля" ограничаването на износа на редкоземни метали за САЩ.

Китай е използвал продажбите на редкоземни метали, за да упражнява натиск в минали дипломатически спорове.

Помпео видя в Китай заплаха за националната сигурност на САЩ

Помпео видя в Китай заплаха за националната сигурност на САЩ

Не стихва напрежението между двете световни сили