Китай "сериозно обмисля" ограничаването на износа на редки земни елементи за САЩ, съобщава главният редактор на китайската медия "Глобал Таймс" Ху Сидзин.

Нарастващото двустранно напрежение предизвикаха опасения, че Пекин може да използва господстващото си положение като доставчик на редки елементи за лост в търговската война.

"Въз основа на това, което знам, Китай сериозно обмисля ограничаване на износа на редки земни елементи в САЩ. Китай може да предприеме и други мерки за противодействие в бъдеще", пише Ху Сидзин в Туитър.

САЩ използват държавната си власт, за да наказват бизнеси, недоволства Китай

САЩ използват държавната си власт, за да наказват бизнеси, недоволства Китай

Пекин също така не подкрепя износа на ограничителни мерки от страна на Вашингтон

Китай публикува документ, който да ръководи развитието на националните зони за икономическо и технологично развитие и обещава по-висококачествени чуждестранни инвеститори в зоните, да им окаже подкрепа при достъпа до пазара и финансиране, съобщава "Глобал Таймс".

Приоритет са мултинационалните компании: регионални централи, научноизследователски и развойни дейности, финанси, доставки, продажби, логистика, селища и други функционални институции.

Понастоящем Китай има общо 219 национални икономически и технологични зони, според китайското министерство на търговията.

"Преди ние привличахме предимно чуждестранни компании, търсещи евтина работна ръка в тези области. Сега, когато Китай се стреми към висококачествено икономическо развитие, фокусът ни се насочи към центрове за научноизследователска и развойна дейност и високотехнологични чуждестранни компании", коментира икономическият експерт Донг, коментирайки и опростени процедури за кандидатстване, които също ще привличат повече чуждестранен капитал.

Проектите с чуждестранни инвестиции ще получат подкрепа в съответствие със закона, се казва в документа.

Местните власти ще получат повече автономия, за да предоставят подкрепа на частния капитал и чуждестранните инвеститори, като достъп, инвестиции, финансиране и улесняване на услугите,.

"Китай е готов да отвори пазара си по-широко към света и непрекъснато да прокарва своя висококачествен модел за развитие, без значение колко натиск ще окажат САЩ върху Китай", допълва Донг.

Китай премахва и намалява данъци, за да стимулира производители на чипове

Китай премахва и намалява данъци, за да стимулира производители на чипове

Това насърчаване на индустрията е както за чужди, така и за китайски компании