Китай намалява данъците върху нови софтуери и индустрии с интегрирани схеми, тъй като контролът върху износа на САЩ заплашва да пречи на китайските технологични компании, съобщава АП.

Съобщението на финансовото министерство в сряда идва на фона на задълбочаващата се търговска война с Вашингтон за китайските технологични амбиции.

Повечето смартфони, таблетни компютри и друга електроника са сглобени в Китай. Производителите обаче обикновено използват микрочипове от САЩ, Япония или Тайван и други компоненти.

Пекин към САЩ: Не се заблуждавайте, Китай не блъфира и е способен да отвърне

Пекин към САЩ: Не се заблуждавайте, Китай не блъфира и е способен да отвърне

Никой не печели от търговска война, но Китай има гъвкава икономика и голям набор от политически инструменти

Пекин развива свои собствени доставчици, за да улови по-голяма част от печалбите на индустрията и да намали това, което управляващата партия вижда като риск за сигурността, като разчита на чуждестранни доставчици.

Интегрираните схеми, или микрочипове, са сред технологиите, които Китай иска да развива, и които помогнаха да се възпламени битката за митата между Пекин и Доналд Тръмп.

Съединените щати, Европа, Япония и други търговски партньори твърдят, че тези планове нарушават китайските задължения за отваряне на пазара.

Китайските власти предложиха да променят детайлите, но е малко вероятно да се откажат от стратегията, която смятат за път към просперитет и глобално влияние.

Подгответе се за трудни времена, призова Си Дзинпин Китай

Подгответе се за трудни времена, призова Си Дзинпин Китай

Не се посочва за какви трудности става въпрос

Според новата мярка, софтуерните компании и компаниите за интегрални схеми, създадени до края на 2018 г., няма да дължат данък върху доходите за две години, а процентът ще бъде намален наполовина за три години след това.

Но висшият икономически представител, премиерът Ли Кецян, заяви, че политиките за насърчаване на индустрията ще се прилагат еднакво към чуждестранните и китайските компании.

Пекин е похарчил милиарди долари през последните две десетилетия за субсидии за научни изследвания и технологии за внос, като понякога използва тактика, която разгневи Вашингтон и други правителства.

ОИСР: Търговската война на Тръмп с Китай ще навреди на икономиката на САЩ

ОИСР: Търговската война на Тръмп с Китай ще навреди на икономиката на САЩ

Засилването на спора между Вашингтон и Пекин вероятно ще доведе до спад на световния БВП с 0,7%

Тръмп наложи вето на придобиването на технологичната компания Lattice Semiconductor през 2017 г., след като стана ясно, че купувачът е финансиран от китайското правителство.

Политическите анализатори твърдят, че чувството за спешност за намаляване на зависимостта от чуждестранни технологии се е увеличило, след като друг производител на телекомуникационно оборудване, ZTE почти е принуден да фалира миналата година от контрола на износа на САЩ.

Вашингтон наложи седемгодишна забрана върху продажбите на технологии на ZTE за износ за Иран и Северна Корея.

Тръмп се съгласи да възстанови достъпа, след като ZTE се съгласи да плати глоба от 1 млрд. долара и да замени изпълнителния си екип.

Nike, Adidas и много други зоват Тръмп да прекрати търговската война с Китай

Nike, Adidas и много други зоват Тръмп да прекрати търговската война с Китай

Търговската война щяла да има "катастрофален" ефект върху потребителите

Също миналата година, администрацията на Тръмп наложи ограничения върху износа на технологии към китайския производител на полупроводници, който е подкрепян от държавата, а Fujian Jinhua Integrated Circuit Co. за вероятно използване за и срещу военни системи.

Една от мерките за това колко далеч трябва да отиде Китай, за да покрива своите собствени технологични нужди, са предупрежденията на анализаторите на индустрията за това, колко доставчици в САЩ могат да бъдат сериозно ударени от загубата на Huawei като клиент.

Те включват индустриални лидери като Micron Technologies, Qualcomm, Qorvo, Skyworks Solutions, Xilinx, Broadcom и Texas Instruments и др.

Заповедта на Тръмп от миналата седмица ще намали или премахне достъпа на Huawei до американските чипове и Google, който осигурява операционната система Android и услугите за смартфоните.

Администрацията на Тръмп забавя забраната на Huawei с 90 дни

Администрацията на Тръмп забавя забраната на Huawei с 90 дни

"За предоставяне на услуги и поддръжка, включително актуализации на софтуер или поправки към съществуващи телефони"

От доставчиците се изисква да получат разрешение от правителството за продажби на технологии на Huawei.

Министерството на търговията заяви, че е предоставило 90-дневно освобождаване за някои технологии, за да сведе до минимум въздействието върху телефонни оператори, които използват оборудването на Huawei.

Huawei, първият световен технологичен конкурент на Китай, разработва свои собствени чипове за смартфони, сървъри и изкуствен интелект. Но се нуждае от американски компоненти за най-добрите си телефони, мрежови уреди и други продукти.

Основателят на Huawei Рен Джънфей заяви във вторник, че компанията има план Б за доставки, ако загуби достъп до американски компоненти.

Търговската война САЩ-Китай: "Сделката" на Тръмп срещу "Войната" на Сун Дзъ

Търговската война САЩ-Китай: "Сделката" на Тръмп срещу "Войната" на Сун Дзъ

Преди около 2500 години Сун Дзъ съветва: "Ако опонентът ви е холеричен темперамент, се стремете да го дразните"