САЩ използват държавната си власт да наказват бизнеса, обяви китайското правителство, цитирано от световни агенции.

Министерството на търговия на Китай категорично се обяви срещу използваната от САЩ държавна власт за наказване на компании. Ведомството пояснява, че Пекин също така не подкрепя износа на ограничителни мерки от страна на Вашингтон, като се надява, че САЩ ще прекратят ескалирането на продължаващия търговски конфликт.

Китай разкритикува остро САЩ за ескалирането на търговската война

Китай разкритикува остро САЩ за ескалирането на търговската война

Няма да прави отстъпки на САЩ по важни въпроси

По-рано Министерството на външните работи на азиатската държава поиска от САЩ да представи доказателства, след като Вашингтон обяви, че Китай представлява заплаха за националната сигурност на Съединените щати. Китай също подчерта, че политиките на Вашингтон идват с "всякакъв вид слухове", след като в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че китайските технологични компании са свързани с управляващата комунистическа партия.

Преди дни САЩ наложиха забрана за Huawei Technologies. Редица компании решиха да прекъснат отношенията си с китайския технологичен гигант. Клонът на "Амазон" в Япония е последният, който прекрати продажбата на устройства на Huawei в онлайн магазина си, след като големи мобилни оператори в Япония и Великобритания спряха поръчките на Huawei.

Китай премахва и намалява данъци, за да стимулира производители на чипове

Китай премахва и намалява данъци, за да стимулира производители на чипове

Това насърчаване на индустрията е както за чужди, така и за китайски компании