Министерството на търговията на Китай обяви, че САЩ са "ескалирали" търговското напрежение между двете страни с "погрешни практики", призовавайки Вашингтон да се въздържа от злоупотреби със собствените си закони по отношение на санкционирането на компании, съобщават китайските медии.

От ведомството добавиха, че ако АСЩ искат да продължат търговските преговори, "погрешните действия", които то не уточнява, трябва да бъдат "коригирани" и преговорите трябва да се провеждат въз основа на взаимно уважение. Пекин обаче настоя, че няма да прави отстъпки по важни въпроси.

Китай в ООН: САЩ са като "Дон Кихот", виждат врагове във вятърни мелници

Китай в ООН: САЩ са като "Дон Кихот", виждат врагове във вятърни мелници

Това е подигравка със света, "едностранни и изнудвачески практики" са новите форми на хегемония", САЩ превръщат страните в свои врагове

Китай е уверен и вярва, че е в състояние да защити интересите на китайските фирми, които са обект на атака от страна на САЩ, и обяви, че ще предприеме "всички необходими мерки" в това отношение.

Телекомуникационният китайски гигант Huawei беше поставен в черния списък от Министерството на търговията на САЩ, като беше забранена продажбата на технологии на компанията. Китайският производител на камери за наблюдение Hangzhou Hikvision Digital Technology също е в процес на разглеждане за поставяне в черния списък на САЩ.

Nike, Adidas и много други зоват Тръмп да прекрати търговската война с Китай

Nike, Adidas и много други зоват Тръмп да прекрати търговската война с Китай

Търговската война щяла да има "катастрофален" ефект върху потребителите