Пентагона държи стратегически американски запаси от германий, но в момента няма запаси от галий, каза говорител в четвъртък, след като Китай обяви ограничения за износа на двата метала, използвани в производството на полупроводници, предава Ройтерс.

"Министерството (на отбраната) проактивно предприема стъпки, използвайки органите на Закона за отбранителното производство, дял III, за да увеличи вътрешния добив и обработка на критични материали за микроелектрониката и космическата индустрия, включително галий и германий", каза говорителят.

Германият се използва във високоскоростни компютърни чипове, пластмаси и военни приложения като устройства за нощно виждане, както и сензори за сателитни изображения. Галият се използва в радарни и радиокомуникационни устройства, сателити и светодиоди.

Внезапното решение на Китай в понеделник за контрол от 1 август върху износа на някои продукти от галий и германий, използвани също в електрически превозни средства (EV) и оптични кабели, накара компаниите да се борят да осигурят доставки и повиши цените.

Докато големите отбранителни корпорации като Lockheed Martin Corp може да не купуват директно галий и германий, те вероятно купуват полупроводници от доставчици, които доставят китайски галий и германий, каза Арун Серафин, изпълнителен директор на Института за нововъзникващи технологии към Националната отбранителна индустриална асоциация.

Ограниченията върху тази доставка потенциално "забавят производството на системи за отбрана" или "увеличават цената", каза той.

Въпреки това Дак Хардуик, вицепрезидент по международните въпроси в Асоциацията на аерокосмическата индустрия, каза, че експортните ограничения вероятно няма да имат въздействие в краткосрочен план върху отбранителните компании, които са склонни да купуват материали за критични системи много по-рано.

Последният ход на Китай ескалира търговската война със САЩ и потенциално може да причини нови прекъсвания на глобалните вериги за доставки.

Хардуик каза, че Пентагона в крайна сметка ще трябва да намери алтернативни източници за галий и германий, "независимо дали става въпрос за директен добив, директно производство, директно рафиниране или производство, или от програма за рециклиране от остаряло оборудване", добавяйки, че ограниченията могат да стимулират американските законодатели да увеличат инвестициите в критични минерали.

Президентът на Китай Си Дзинпин, ден след разкриването на ограниченията във виртуално обръщение към лидерите, присъстващи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, призова нациите да отхвърлят разделянето на световната икономика и да избягват прекъсването на веригите за доставки, съобщиха китайски държавни медии.

Германия се подготвя за ограниченията в износа на Китай

Германия се подготвя за ограниченията в износа на Китай

Решението на Китай може да е реакция на търговските ограничения на САЩ, но ще се отрази и върху Европа