Китайската икономика преодоля до голяма степен коронавирусната криза и започна годината с рекорден ръст, предаде ДПА.

Втората по големина икономика в света отбеляза ръст от 18,3% през първите три месеца на 2021 г. в сравнение с първото тримесечие на миналата година, уточни статистическото бюро на Пекин.

Това бележи най-големия скок, откакто Китай започна своите тримесечни оценки преди около 30 години.

Китайският износ нарасна с над 30% през март

Китайският износ нарасна с над 30% през март

Неочаквано силен внос, който е нараснала с 38,1%.

Необичайно силният растеж се дължи на срива в китайската икономика през миналата година, когато страната почти спря за няколко седмици в опит да възпрепятства разпространението на коронавируса.

Откакто бяха отменени строгите мерки за ограничаване на пандемията, китайската икономика е на пътя към възстановяване.

Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Пекин може да регистрира по-нататъшен ръст от 8,1% тази година.

Китайското правителство е по-предпазливо и постави официалната си цел за растежа, обявена на неотдавнашната си годишна парламентарна сесия, на "над 6 процента".

Силната външна търговия даде тласък на китайската икономика напоследък. Китайските фабрики са заети с производството на стоки, включително тестове за коронавирус и защитни маски за износ по целия свят.

Нови лаптопи и оборудване за домашен офис често се доставят от Китай.

По време на световната финансова криза от 2008 г. Китай помогна за рестартирането на световната икономика. Възстановяването му от коронавирусната криза също има въздействащ ефект сега, като германските производители на автомобили и много други компании, работещи на китайския пазар, отчитат сериозни печалби в последно време в страната.