В Китай младежите са изправени пред предизвикателството на безработицата и затова младите хора търсят сигурност след пандемията.

Трите години на изключително строга нулева COVID политика приключиха, но китайските младежи сега са изправени пред съкращения на персонал и намалени заплати, засягащи всички сектори на икономиката, пише le monde.

Лиу Ци е от късметлиите, работи с малко ремарке за храна на търговска улица в центъра на Шанхай. Неговият щанд привлича вниманието: групи от минувачи, предимно млади, спират, за да си купят купа със супа. За една вечер той и двама приятели, които му помагат да управлява бизнеса си, могат да спечелят хиляда юана (136 евро).

"Първоначално започнах да се забавлявам с приятелите си, но ако изкараме малко повече пари, това е добре", коментира той. Идеята му хрумва в началото на януари, когато властите насърчиха "уличната икономика" в опит да съживят търговията.

Лиу Ци работи за строителна компания в квартал на Шанхай. Той печели 5000 юана на месец, карайки камион. Стабилна работа, но пък се оказва, че това е ниска заплата за живот в града, където купа нудълс струва около тридесет юана, а студио от 15 квадратни метра в центъра лесно надхвърля 4000 юана.

Китай с най-слаб икономически растеж от над 40 г.

Китай с най-слаб икономически растеж от над 40 г.

Икономиката на азиатската държава регистрира ръст от 2,3 на сто