Китайските технологични компании Xiaomi, Huawei, Oppo и Vivo планират да създадат единен магазин за приложения. Това съобщи "Ройтерс".

Четирима основни играчи на пазара на комуникации и електроника са на път да се присъединят към Global Developer Service Alliance (GDSA). На своята единствена платформа разработчици от цял ​​свят ще могат да хостват и продават игри, филми, музика и приложения. Така GDSA може да стане конкурент на услугата Google Play, отбелязва "Ройтерс".

Уебсайтът на GDSA казва, че новата услуга за разработчици ще бъде налична "в девет страни и региони, включително Индия, Индонезия, Малайзия и Русия". Като част от алианса компаниите ще използват своите конкурентни предимства на различни регионални пазари: Xiaomi - в Индия, Oppo и Vivo - в Югоизточна Азия, Huawei - в Европа. Според агенцията нов онлайн магазин може да се отвори през март.

Според консултантската компания IDC, през четвъртото тримесечие на 2019 г. Xiaomi, Huawei, Oppo и Vivo представляват 40,1% от глобалните продажби на мобилни телефони.