Износът на Китай отбеляза най-големия си спадот почти 13 години през януари, заради рецесията и спад на търсенето в основните търговски партньори САЩ и Европа. 

Вносът отчете рекордно намаление, показвайки, че третата по големина икономика в света се забавя изключително много.

През първия месец на 2009 година китайският експорт е намалял със 17,5 на сто на годишна база, до 90,45 милиарда долара,  а вносът е паднал с 43,1 на сто до 43,1 милиарда долара, съобщи Централната митническа администрация, цитирана от Moneybg.

Общият оборот на външната търговия на страната е 141,8 милиарда долара, като заради силният спад на вноса търговският излишък е нараснал през януари със 102 на сто, до 39,11 милиарда долара долара.

Износът за Европейския съюз е намалял със 17,4 на стона годишна база, а за САЩ с 9,8 на сто.

Експортът на електроника е паднал с 21 на сто, на стомана с 32, 5 на сто, а на играчки с  14,7 на сто.

Спадът на показателите се дължи до голяма степен на празниците по повод на китайската Нова година, която тази година се честваше през януари, а миналата - през февруари.

Сезонно претеглените данни, показват ръст на износа на годишна база с 6.8 на сто и спад на вноса с 26.4 на сто през януари. На месечна база експортът се е увеличил с 10.1 на сто, а импорта с 3.8 на сто, спрямо декември.

Въпреки това последствията от кризата върху експортно насочената икономика на страната са засилва, като икономическото забавяне доведе до съкращения на 20 милиона работни места в градовете.

Съкращенията са основно на нискоквалифицирани мигранти от селските райони в страната, а ръстът на икономиката на Китай вероятно ще се забави до 6,1% през това тримесечие, при целева стойност от 8 на сто.