Малките и средните предприятия са изключително важни за икономиката на ЕС. Действията на Съюза за повишаване на тяхната конкурентоспособност обаче не са донесли съществени ползи. Това е заключението на одиторите в публикувания днес специален доклад на Европейската сметна палата.

Подкрепата от ЕС е стимулирала желанието на МСП да извършват инвестиции, но нейната ефективност и въздействие върху конкурентоспособността им са били толкова ограничени, че повечето финансирани предприятия не са извлекли осезаеми ползи от нея. Одиторите призовават Европейската комисия и държавите членки да използват по-ефективно средствата от ЕС за подпомагане на МСП.

Малките и средните предприятия осигуряват заетост на близо две трети (63%) от работната сила в Съюза и създават половината (52%) от добавената стойност в него. Нерядко обаче те изпитват трудности при опитите си да се конкурират с големите компании, съобщават от ЕСП.

Политиките на ЕС са насочени към подпомагане на МСП, по-специално посредством Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). За периода 2014—2020 г. по финансирани от ЕФРР програми са заделени над 40 млрд. евро за подобряване на конкурентоспособността на МСП, като ЕС е отпуснал допълнителни средства в отговор на пандемията от COVID-19. Одиторите на ЕС обаче заключават, че тази подкрепа не е подобрила значително конкурентоспособността на тези дружества.

В ЕС има над 20 млн. малки и средни предприятия. Предвиждало се е 800 000 от тях да бъдат директно подкрепени по ЕФРР до края на 2019 г. Съгласно Регламента за ЕФРР обаче държавите членки не са длъжни да определят стратегии за най-ефективна подкрепа на конкурентоспособността на своите МСП, поради което е трудно да се гарантира, че финансирането от ЕФРР ще се съсредоточи в предприятията и областите с най-голям потенциал за растеж. Средно по програмите на ЕФРР са били предоставени около 42 000 евро на МСП бенефициент. Зад тази средна стойност обаче се крият значителни разлики между държавите членки, като действителният размер на финансирането варира от около 392 000 евро на проект в Австрия до под 1 000 евро в Ирландия. Одиторите на ЕС отправят предупреждение, че предоставянето на подкрепа на голям брой МСП може да се окаже проблематично, тъй като има риск малките по размер проекти да не могат да достигнат необходимата критична маса за постигане на реална промяна в конкурентоспособността на тези предприятия.

На практика основната част от средствата по ЕФРР са били заделени за подкрепа на МСП посредством самостоятелни проекти, насочени към отделни дружества. Одитът обаче показа, че положителните резултати от тези проекти не са постигнали достатъчно широк обхват, като това намалява цялостното въздействие на подкрепата от ЕС. В някои от случаите финансирането от ЕФРР е оказало дори отрицателно въздействие върху икономическите перспективи на МСП, които са се конкурирали на същите пазари и не са получили подкрепа. Одиторите констатираха също така, че проектите обикновено са били насочени към конкретни фактори, влияещи на конкурентоспособността, като не са предприети действия, които да осигурят ефективност на проектите и да обхванат цялостно нуждите на предприятията в по-широк смисъл, като например намирането на квалифицирана работна ръка, преодоляването на регулаторните пречки и справянето с административната тежест. ЕСП установи, че в резултат на това някои МСП са получили значителни по размер средства, без да са подобрили цялостната си конкурентоспособност.

Одиторите твърдят, че други фактори също са намалили ефективността на подкрепата от ЕС. Такива са например процедурите за подбор, които като цяло не са били твърде амбициозни и не са били разработени така, че да предоставят финансиране на най-конкурентните предложения за проекти. Повечето от предложенията, достигнали минималния брой точки по критериите за допустимост, са получили финансиране, без заявленията да се сравняват с референтни показатели и без конкуренция помежду им. Фактори като устойчивото повишаване на конкурентоспособността или разширяването на пазара са били пренебрегнати, а иновациите и научноизследователската и развойна дейност не са повлияли значително на решенията. В резултат на това средствата от ЕС не са били насочени предимно към най-обещаващите МСП.

На последно място, одиторите поставят под съмнение допълнителните ползи от това финансиране. Те отбелязват, че по-голямата част от МСП биха предприели сходни инвестиции със или без публично финансиране, което потвърждава риска от икономически загуби поради неефективно разпределение на ресурсите при този вид подкрепа от ЕС — проблем, който многократно е изтъкван от ЕСП.