Ниските лихвени проценти насърчават компаниите да поемат ниво на дълг, което рискува да се превърне в бомба със закъснител в размер на 19 трлн. долара в случай на нова глобална рецесия. Това предупредиха от Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от "Гардиън". 

В своя актуализиран отчет за състоянието на световните финансови пазари от МВФ изтъкват, че почти 40 процента от корпоративния дълг в осем водещи страни - САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания - ще бъде невъзможно да се обслужва, ако има икономически спад наполовина толкова сериозен, колкото този от преди десетилетие.

МВФ отбеляза, че стимулът, предоставен от централните банки както в развитите, така и в развиващите се страни, има страничния ефект на насърчаването на фирмите да вземат повече кредити, въпреки че мнозина биха имали проблеми с изплащането им.

От световната финансова институция, чието седалище е във Вашингтон, смятат, че натрупването на дългове прави глобалната финансова система силно уязвима и казват на страните членки да не повтарят грешката от началото на 2000-те години, когато предупредителните признаци за евентуален срив на пазара бяха пренебрегнати.

МВФ заяви, че цените на акциите в САЩ и Япония са надценени, докато кредитният спред на пазарите на облигации - компенсацията, искана от инвеститорите срещу риск - изглежда е твърде нисък, като се има предвид състоянието на световната икономика.

Регулациите за банките бяха затегнати след финансовата криза през 2008 г., но МВФ посочва, че рискът е мигрирал на друго място, включително към корпоративния сектор. От фонда смятат, че страните трябва да разгледат отново данъчните облекчения върху плащанията на лихви по дълг, което според МВФ насърчава компаниите да събират пари чрез заеми.

Авторите на доклада подчертават, че политиката на евтини пари, приета от централните банки, е помогнала за стимулиране на финансовите пазари в краткосрочен план, но, като насърчава инвеститорите да поемат повече рискове в стремежа към по-висока доходност, рискува нестабилност и по-нисък растеж в средносрочен план.