Плащането от Полша и България по договорите за природен газ в правилната форма ще е основание за възобновяване на доставките. Това заявиговорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Запитан дали руският президент Владимир Путин планира контакти с колегите си от България и Полша за обсъждане на ситуацията с доставките на газа, Песков отсече: "Няма такива планове".

Той не изключи да бъде спряно подаването на синьо гориво и на други страни, които не плащат доставките в рубли.

С наближаването на крайния срок за плащане (на природния газ), ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на президента (Владимир Путин), разбира се, ще бъде изпълнен, увери говорителят на Кремъл.

ЕС: Русия пак се опитва да ни изнудва с газа, но сме подготвени

ЕС: Русия пак се опитва да ни изнудва с газа, но сме подготвени

Москва отново показала ненадеждността си като доставчик на синьо гориво

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че "недружелюбните" чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния "Газпром" в рубли вместо в други валути. ЕК реши, че няма да плаща газа в рубли, но в петък заяви, че това не би било нарушение на санкциите.

Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че последното решение на Русия е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките