Изявлението на руския газов гигант "Газпром", че едностранно спира доставката на газ до някои клиенти в Европа, е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Изказването й е по повод новината, че Москва прекъсва газовите доставки за Полша и България, докато двете страни не платят за вноса в рубли.

"Това е неоправдано и неприемливо. И това още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ", подчерта фон дер Лайен.

Ние сме подготвени за този сценарий, увери председателката на ЕК и допълни, че се подготвя координиран отговор от страна на ЕС.

Държавите членки въведоха планове за действие при извънредни ситуации точно за подобен сценарий и работихме с тях координирано и солидарно, изтъкна Фон дер Лайен.

По време на изявлението й стана ясно, че в момента се провежда заседание на координационната група по въпросите на природния газ.

Европейците могат да бъдат спокойни, че сме обединени и солидарни със засегнатите държави членки, заяви тя и посочи, че ЕС ще продължи да работи с международни партньори за осигуряване на алтернативни потоци.

Петков: Ще има общи с ЕС ответни действия след спирането на газа

Петков: Ще има общи с ЕС ответни действия след спирането на газа

Ние няма да се поддадем на подобен рекет, заканва се премиерът

Ще продължа да работя с европейските и световните лидери, за да гарантирам сигурността на енергийните доставки в Европа, категорична бе Фон дер Лайен.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че "недружелюбните" чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния "Газпром" в рубли вместо в други валути. ЕК реши, че няма да плаща газа в рубли, но в петък заяви, че това не би било нарушение на санкциите.

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни

Александър Николов: Докато съм министър България няма да води преговори под натиск и с наведена глава