Схемата за плащане на руския газ в рубли е готова, тя ще бъде представена на обществеността съвсем скоро, каза пред репортери в четвъртък Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация, като уточни, че това може да стане и "още днес".

Според него руската страна остава ангажирана с всички задължения по договорите за газ, включително обема на доставките и тяхната цена.

"Де факто за получателите на руски газ, които плащат за тези доставки, всъщност няма да има промени. Във всеки случай те купуват рубли за същата валута, посочена в договорите. Русия остава ангажирана с всички свои задължения по съществуващите договори и споразумения, и по количество, и по цена и така нататък", каза Песков.

В отговор на подобни действия Путин инструктира плащанията за доставките на газ към т. нар "неприятелски страни" да се прехвърлят в рубли. Той каза, че Москва ще откаже да приеме плащане за договори в компрометирани валути, включително долари и евро, и нареди на правителството да инструктира "Газпром" да направи необходимите промени в съществуващите договори.

Русия се отказа да иска незабавно рубли за газа
Обновена

Русия се отказа да иска незабавно рубли за газа

Плащанията и доставките са процес, който отнема време, поясни Песков

Вчера Кремъл уточни, че няма да изисква от купувачите си на природен газ незабавно да плащат в рубли.

Редица страни, включително и България, обаче заявиха, че нямат намерение да заплащат за доставения газ в рубли.

Страните от Г-7 също се споразумяха да отхвърлят искането на Москва.

Русия с план, ако европейските страни се откажат от договорите за газ?

Русия с план, ако европейските страни се откажат от договорите за газ?

Песков предупреждава, че газът ще може да се плаща само в рубли