МВФ разполага с 1000 милиарда долара за отпускане на кредити, заявява пред в. "Ханделсблат" председателката на МВФ Кристалина Георгиева. Тя отбелязва и солидарността, която проявяват европейците в кризата, като предупреждава, че пандемията удря най-силно бедните, посочво Дойче веле.

"Тази криза е безподобна", коментира Георгиева. През април МВФ прогнозира срив на световната икономика с 3%. Според Георгиева, спадът ще е още по-сериозен: "Без ваксина и ефективни лекарства в някои държави за съжаление ще се развият още по-отрицателни сценарии".

Кристалина Георгиева предупреждава, че държавите започват да отварят икономиките си, но това не се случва едновременно навсякъде и е възможно да се наложи ново затягане на мерките. "Прогнозираме ръст от 5,8% през следващата година", казва Георгиева, но посочва, че тази прогноза все пак е несигурна.

Председателката на Международния валутен фонд изтъква, че организацията ѝ е добре подготвена за кризата. "Нашите капацитети за отпускане на кредите днес са четири пъти по-големи в сравнение с периода преди финансовата криза през 2008 година: един трилион долара днес, 250 милиарда тогава", обяснява тя и допълва, че "като цяло разполагаме с 800 милиарда долара в резерв".

"Ще преодолеем кризата", убедена е Георгиева. Но предупреждава, че пътят напред е труден. "По време на разхлабването на мерките правителствата трябва да не изпускат от поглед епидемиологичните тенденции".

Важно да се следят три неща, казва председателката на МФВ: дали здравната система разполага с нужния капацитет, дали са на разположение достатъчно тестове, за да могат веригите на заразяване да бъдат проследени, и дали се осигуряват необходимите защитни материали.

Георгиева казва, че има пълно доверие на ръководителите в Европа, които до момента успяват да стабилизират Еврозоната.

"Европа със своята култура на солидарност ще играе сериозна роля в света", прогнозира Кристалина Георгиева. Тя дава за пример успеха на европейските лидери в решението им да съберат общи държавни и частни капитали, за да подкрепят и стимулират по-бързото разработване на ваксина.

Пред "Ханделсблат" Георгиева хвали Германия за масовото тестване и общественото ѝ здравеопазване, както и за помощта, която оказва на други европейски страни.

"В добрите времена е важно да се предприемат предпазни мерки за лошите времена. Точно както вирусът най-тежко удря хора със съпътстващи заболявания, така и икономическият шок удря най-тежко икономики, които и преди са били нестабилни. Един от основни уроци е, че държавите трябва да укрепят своята устойчивост на кризи", съветва Георгиева. Тя казва, че живеем в свят, в който шоковите ситуации са чести и тежки. "На когото не му харесва пандемията, няма да му хареса и това, което климатичните промени ще означават за всички нас. Затова ни трябват устойчиви икономики".

В пандемията председателката на МФВ вижда и шансове: "Имаме възможността да помогнем на дигитализацията да пробие в училищата, в управлението, в трудовото всекидневие". Според Кристалина Георгиева, огромните програми и фондове за преструктуриране трябва да ускорят прехода към глобална зелена икономика. В момента имаме шанса да се захванем и с "инвестиционните дупки", и с въпроса за "социалната несправедливост", казва още тя.

Георгиева отчита, че всички големи пандемии през този век са задълбочавали неравенството: "Безработицата сред ниско квалифицираните нараства с пет процента". Ако не се захванем с тези проблеми, устойчивото развитие е непостижимо. "Общата цел трябва да бъде защитата на поминъка на най-ощетените в обществото", казва тя и апелира за най-бедните слоеве в обществото да се осигурят платени болнични, подкрепа при безработица и достъп до здравеопазване. "Трябва да бъдат създадени нови програми за подкрепа, обществените програми за заетост да бъдат разширени и да се намерят помощни финансови лостове, чрез които фирмите да запазят служителите си", предлага Кристалина Георгиева и посочва, че "прогресивните данъчни модели също могат да са част от арсенала".