Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще понижи прогнозите си за световния икономически растеж заради новия вариант на коронавируса Омикрон. Това заяви директорът на институцията Кристалина Георгиева на конференцията Reuters Next.

"Нов вариант, разпространяващ се бързо, може да подкопае доверието и в този смисъл вероятно ще видим известно понижение на октомврийските ни прогнози за глобалния растеж", каза Георгиева, цитирана от Ройтерс.

През октомври МВФ заяви, че очаква световната икономика да нарасне с 5,9% през тази година и с 4,9% през следващата.

Откакто миналата седмица за пръв път бе съобщено за Омикрон в Южна Африка, тази форма на коронавируса бързо се разпространи в близо 40 държави, а много правителства затегнаха правилата за пътуване, за да се опитат да ограничат предаването ѝ.

Доста въпроси около Омикрон все още са без отговор. Изследователите твърдят, че той може да е взел генетичен материал от друг вирус, може би такъв, който причинява обикновена настинка, което би му позволило по-лесно да избегне защитата на човешката имунна система.

МВФ призовава Г-20 да дотира бедните държави с 20 млрд. долара за борба с COVID

МВФ призовава Г-20 да дотира бедните държави с 20 млрд. долара за борба с COVID

Като втори и трети проблем се посочват справянето с дълговата криза и постигането на нулеви нетни въглеродни емисии

Междувременно на конференцията Кристалина Георгиева коментира и високата инфлация в САЩ. По думите ѝ тя трябва да бъде преодоляна от политиците, но силен ценови натиск не се наблюдава еднакво в целия свят, което позволява на другите икономики да променят политиката си със свои собствени темпове.