Новоназначеният изпълнителен директор на Световната банка даде енергична защита на глобализацията по време на първото си официално посещение в Китай, заявявайки, че тя помогнала на по-богатите и по-бедните страни.

Българката Кристалина Георгиева, която зае поста на началото на годината, похвали Китай за ангажимента към икономически реформи и отворени пазари.

"Отворени пазари, търговия, разделение на труда е работило изключително добре за по-бедните страни", заяви Георгиева в интервю за "Ройтерс".

Но по-богатите страни също са се възползвали от увеличаващите се средни класи, които искат повече износ от напредналите икономики, обясни Георгиева, която е бивш вицепрезидент на Европейската комисия.

През уикенда в Германия финансовите министри и централните банкери от 20 богати държави изоставиха бившето си обещание в тяхно комюнике за запазване на световната търговия свободна и отворена, примирявайки се с нарастващия протекционизъм на американската администрация.

Световните сили се отказаха от обещанието си за твърдо противопоставяне на протекционизма

Световните сили се отказаха от обещанието си за твърдо противопоставяне на протекционизма

На фона на отпора на САЩ

Кристалина Георгиева призова за "интелигентен, спокоен разговор" относно поделянето на ползите от глобализацията по-широко.

С предупреждение срещу протекционистките политики, тя заяви, че всяка страна може да бъде ударена, ако десетилетия на интеграция и взаимозависимост бъдат разнищени.

"Невъзможно е да кажем ние сега сме в тази лодка, но само твоят край на лодката потъва", коментира Георгиева.

Вместо да издига бариери пред търговията, икономиката трябва да насърчава конкуренцията, която повишава иновации и увеличава производителността, смята Кристалина Георгиева.

Тя призова китайското правителство да продължи да отваря вътрешния пазар за конкуренция и да върви напред с реформите, за да създаде по-динамична икономика.

Кристалина Георгиева заяви, че най-големите предизвикателства пред Световната банка остават онези държави, които са разкъсани от конфликти и са изправени пред глад.

"Ужасно е да има сянката на глада в 21 век", коментира тя, посочвайки ситуацията в Южен Судан, Сомалия, Йемен и Северна Нигерия.

"Нашият най-голям страх е свързан с този вид опустошение в комбинация на силата на природата и злото на човека", допълни тя.