Икономически най-мощните страни в света се отказаха от обещанието си изцяло да се противопоставят на търговския протекционизъм на фона на отпора от страна на американското правителство на президента Доналд Тръмп, който иска да облагодетелства повече американските компании и работници, съобщава "Асошиейтед прес".

Финансовите министри на страните от Г-20 се срещнаха вчера и днес в Германия, като излязоха със съвместно изявление, в което се изтъква, че страните "работят за укрепване на приноса на търговията" към техните икономики.

За сравнение, миналогодишната среща призова най-развитите икономики в света да се противопоставят на "всички форми" на протекционизма, които могат да включват митнически тарифи и правила, които облагодетелстват компаниите и фирмите на една страна спрямо онези от друга икономика.

Изявлението на Г-20, която обединява най-големите световни икономически и дипломатически сили, е важно, тъй като спомага за задаването на тона за глобалната икономическа политика.

Волфганг Шойбле, финансовият министър на страната домакин Германия, се опита да омаловажи всякакви разногласия. Той заяви пред журналисти след двудневната среща, че проблемът бил по-скоро на думи, отколкото по същество.

"Не е вярно, че не сме постигнали съгласие. Съвършено ясно е, че ние не сме за протекционизъм. Но не е ясно какво един или друг има предвид под протекционизъм", коментира германският финансов министър.

Шойбле е намекнал, че разговорите са били доста трудни. Той натъртил, без да споменава страна по име, че "може би една или друга важна страна членка трябва да разбере как работи международното сътрудничество".