Възстановената работа на тръбопроводната връзка с Латвия, спряна миналия месец, означава, че руският природен газ вече тече през Естония, съобщава естонското обществено радио ER, цитирано от балтийския англоезичен портал BNN.

Руският държавен енергиен гигант "Газпром" спря доставките за Латвия през юли. Според руската компания Латвия е нарушила договора, но тази седмица базираният в Латвия независим руски медиен сайт "Медуза" съобщи, че газоподаването ще бъде възобновено.

Газопроводът минава за кратък участък през Лухамаа в Югоизточна Естония, близо до границата с Русия. Този участък от газопровода е собственост на мрежовия дистрибутор Elering, но се управлява от латвийска фирма.

Шефът на комуникациите на Elering потвърди, че руският газ тече през 22-километровия участък от тръбопровода през Лухамаа като добави, че Elering не печели никакви приходи от това споразумение.

Той каза: "Латвия има една газова връзка с Русия - тръбопроводът Псков-Рига. По исторически причини този тръбопровод минава през югоизточния край на Естония.»

"Този газопровод не е свързан с останалата част на естонската газопреносна система. Тъй като въпросният тръбопровод представлява връзка между руската и латвийската газопреносни системи, цялата връзка, включително и частта й, която минава през Естония се управлява от латвийския системен оператор ."

Латвия реши да се откаже напълно от доставките на руски природен газ през 2023 г.

Доставките на руски природен газ за Латвия се възобновиха отново на 5 август. Латвийският доставчик на газ Latvijas Gaze каза по-рано, че не получава своя природен газ от "Газпром", а вместо това чрез посредници и плаща за доставката в евро.

Русия изисква плащане за петрола и газа си в рубли. Съобщава се, че "Газпром" държи 34% дял в Latvijas Gaze. Не е ясно обаче дали Латвия е заплатила по схемата, разпоредена с указ на руския президент Владимир Путин.

Латвийските депутати по- рано днес приеха изявление, в което Русия се обявява за "държавен спонсор на тероризма", а действията й в Украйна представляват "целенасочен геноцид срещу украинския народ".

Руски депутат плаши с Трета световна война за правото на Русия над Балтика

Руски депутат плаши с Трета световна война за правото на Русия над Балтика

В САЩ: Първо, НАТО няма да "изхвърли" нито една страна и второ, САЩ никога не признаха включването им в СССР