Руски депутат коментира в сряда, че Москва ще се опита да отмени признаването на независимостта на бивши съветски държави като Литва, Латвия и Естония в опит да отмени защитата им от НАТО, съобщава "Фокс нюз".

Депутатът от Държавната дума Евгений Федоров каза пред латвийски вестник, че отмяната на решението на Русия да признае балтийските държави като суверенни ще създаде правни основания да принуди НАТО да се отклони към границите от 1997 г.

"Хартата на НАТО съдържа клауза шест, според която спорните територии не могат да бъдат включени в алианса. Веднага след като териториите на балтийските страни бъдат признати за спорни, това ще стане основание за изключване на балтийските страни от НАТО", обяснява Федоров.

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Латвия: Русия винаги измерва военната мощ, но и волята на страните да се бият, видят ли слабост, веднага се възползват

Миналата седмица Федоров предложи законодателство, насочено към литовския суверенитет и заяви, че тя незаконно е напуснала Съветския съюз преди повече от три десетилетия.

Литва стана първата република, която обяви, че ще възстанови независимостта си от разпадащия се СССР през март 1990 г., след като бе под съветски контрол от 1940 г.

Москва, при президента Михаил Горбачов, призна суверенитета на Литва до септември 1991 г.

Федоров твърди, че Литва е първата цел на Русия срещу НАТО, тъй като представлява най-голямата заплаха за Москва и твърди, че е "портата на НАТО към Балтийските страни".

Но руският депутат каза също, че други бивши съветски държави могат да бъдат следващите.

"Върховният главнокомандващ определи, че нашите "червени линии" минават по границите на НАТО от 1997 г. Това означава, че трябва като минимум да изтласкаме НАТО отвъд границите на бившия Съветски съюз", каза той във връзка с периода преди източноевропейските нации да бъдат поканени да се присъединят към алианса.

Литва, Латвия и Естония, всички от които граничат с Русия или Беларус - която е руска марионетна държава - се присъединиха към алианса на НАТО през 2004 г.

Единствените държави, които се присъединиха между 1997 и 2004 г., бяха Полша, Унгария и Чехия, а Русия многократно призоваваше за разоръжаване на тези страни - ход, който НАТО категорично отхвърли.

Латвия: Не подценявайте Русия - тя се учи от грешките си

Латвия: Не подценявайте Русия - тя се учи от грешките си

"Ако Украйна загуби, ние ще бъдем следващите"

"Ако държавите не представляват заплаха, тогава няма да променим нищо по отношение на тях - пак ще има мир и приятелство", твърди руският депутат.

Федоров заплаши, че ако Русия реши да отмени признаването на независимостта на балтийски държави, тогава НАТО трябва да ги изхвърли от алианса или да приеме, че "Трета световна война ще започне".

НАТО не коментира публично потенциалния ход на Русия да отмени признаването на суверенитета на балтийските държави.

Но в обръщение в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да засили усилията за сигурност в рамките на алианса и извън него.

"Целите на президента Путин надхвърлят Украйна и това е причината, поради която трябва както да предоставим подкрепа на Украйна, така и да засилим нашето възпиране и отбрана не на последно място в източната част на Алианса", каза той пред репортери.

Путин: Петър I върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото
Обновена

Путин: Петър I върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото

Той намеква за дълга война

Въпреки откритите заплахи на Русия към съюзниците в НАТО, експерти коментираха пред "Фокс нюз", че няма шанс Москва да може да диктува членството в НАТО.

"Първо, НАТО няма да "изхвърли" нито една страна от Алианса. НАТО е резултат от договор, Вашингтонския договор, така че единственият начин член на НАТО да напусне Алианса е по техен собствен избор", бивш заместник-министър на отбраната за Европа и НАТО Майкъл Райън. "Второ, САЩ никога не признаха включването на балтийските държави в Съветския съюз".

"Само защото член на руската Дума предполага, че Русия не ги признава като независими нации, всички членове на НАТО го правят, така че нищо не се променя", добави той.

По същия начин, бившият офицер от разузнаването за руската доктрина и стратегия в Агенцията за отбранително разузнаване (DIA), Ребека Кофлър, коментира, че това е още един пример за това как "Путин използва своята пропагандна машина, за да плаши хората от балтийските държави, за да подклажда раздор и да засили напрежението със Запада."

"НАТО абсолютно няма и да обмисля изхвърлянето на Балтийските страни", добави тя.

И шефът на руското външно разузнаване надъхва с Петър Велики и руския мащаб

И шефът на руското външно разузнаване надъхва с Петър Велики и руския мащаб

Русия имала принос и във Великите географски открития...