Украйна води и нашата война - ако загуби, ние ще бъдем следващите и ще трябва да платим за това. Предупреждението отправи латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс, цитиран от "Балтик Таймс".

Той посочи, че съюзниците все още не са осъзнали това напълно.

Пабрикс благодари на страните, които подкрепят Украйна - САЩ, Великобритания, Полша, балтийските държави, скандинавските страни. Според него обаче все още има страни, които трябва да направят повече.

"Няма време. Ние сме гранични държави и не сме готови да "плащаме за чуждия обяд", подчерта той.

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Латвия: Русия винаги измерва военната мощ, но и волята на страните да се бият, видят ли слабост, веднага се възползват

Тази седмица Пабрикс се срещна с представители на Конгреса на САЩ и ги призова да увеличат американската военна помощ за Латвия.

По време на разговора латвийският министър подчерта необходимостта от оказване на всякаква възможна подкрепа на Киев и посочи, че войната в Украйна ще определи дългосрочното бъдеще на Европа или дори трансатлантическото бъдеще.

Пабрикс призова да не се подценява Русия, тъй като тя се учи от грешките си. Латвийският министър също изрази опасения, че не всички западни страни предоставят достатъчна помощ на Украйна.

Пабрикс потвърди готовността на Латвия да се защитава и подчерта необходимостта от укрепване на отбраната на източния фланг на НАТО.

Министърът призова САЩ да подкрепят увеличаването на батальоните на НАТО на предни позиции до размер на бригада и да разширят военната помощ на САЩ за Латвия чрез засилване на присъствието на американските въоръжени сили, включително чрез разполагане на военни сили и осигуряване на финансиране за повишаване на отбранителните способности на Латвия.

Латвия разреши на гражданите си да се сражават в Украйна

Латвия разреши на гражданите си да се сражават в Украйна

Решението е прието единодушно от парламента