Парламентът на Латвия гласува единодушно да позволи на своите граждани да се сражават в Украйна, ако желаят това, съобщава "Ройтерс".

Нашите граждани, които искат да подкрепят Украйна и желаят служат там, за да защитават независимостта на Украйна и нашата обща сигурност, трябва да могат да го направят, заяви Юрис Ранканис, председател на парламентарната комисия по отбрана, вътрешни работи и превенция на корупцията, която изготви закона.

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Балтика пита Европа, НАТО и света: Ние ли сме следващите?

Латвия: Русия винаги измерва военната мощ, но и волята на страните да се бият, видят ли слабост, веднага се възползват

Въпреки че Путин не е изразил публично амбиция да възобнови руския контрол над балтийските страни, много естонци, латвийци и литовци се притесняват, че той иска да си възвърне влиянието във всички бивши републики на Съветския съюз, чийто разпад Путин вече описа като трагедия за Русия.

В речта си, поставяща началото на руската инвазия, Путин каза, че Украйна "не е просто съседна страна за нас. Тя е неизменна част от нашата собствена история, култура и духовно пространство."

Културно и езиково различни, балтийските страни нямат дори подобна връзка с руската история и идентичност. Въпреки това те бяха управлявани от Москва през по-голямата част от последните 200 години, първо от Руската империя, а след това почти 50 години след Втората световна война от Съветския съюз. И трите страни имат етнически руски малцинства; в Латвия и Естония те съставляват около една четвърт от населението.