Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в сряда, че провокира кризи на световния пазар на петрол и газ, като бърза да премине към зелена енергия и оказва натиск върху други страни да направят същото, цитира думите му Ройтерс.

"Всъщност причините за негативните явления в енергийния сектор бяха безотговорните действия на колективния Запад, когато реши да наложи... зеления преход за себе си и да наложи същия зелен преход на други страни, които просто не бяха икономически готови за това", каза Лавров в изявление по руска телевизия.

Той каза, че западният бойкот на руската енергия в отговор на войната в Украйна е "нанеслъл сериозен удар на глобалната енергийна сигурност." "Тези стъпки доведоха до разкъсване на исторически важни вериги за доставки, скъпоструващо преразпределение на глобалните енергийни потоци и нарастващи транзакционни и логистични разходи."

Лавров каза, че взривяването на руския газопровод "Северен поток" миналата година е лишило континента от евтин газ и го е направило по-зависим от скъпия внос от Съединените щати.

Коментарите му са в съответствие с дългогодишния наратив на Москва, че санкциите срещу Русия са автогол за тези, които ги налагат и че западните страни са направили сериозна грешка, като са обърнали гръб на руската енергия.

Санкциите засегнаха тежко руския газов гигант "Газпром", който загуби повечето си европейски пазари и принуди Русия рязко да увеличи продажбите на петрол на намалени цени в страни като Китай и Индия.

Русия обвини САЩ, че тласкат света към използване на ядрени оръжия

Русия обвини САЩ, че тласкат света към използване на ядрени оръжия

Международният режим за контрол на оръжията е подкопан