Литият се превръща в петрола на 21 век. Конкуренцията за контрол над бъдещите места за добив на този важен минерал, който е от съществено значение за производството на електрически батерии, се превръща в основен геополитически проблем. Това не е тема за стоковите специалисти, а вече е гореща тема на геополитиката, която интересува държавите толкова, колкото ги тревожи: литият вече е начело в списъка на "критичните минерали". Цените на този метал, който се използва в производството на електрически батерии, се вдигат до степен да бъде квалифициран като "бяло злато", посочва Le monde.

Месеци на протести принудиха Сърбия да се откаже от литиевата мина

Месеци на протести принудиха Сърбия да се откаже от литиевата мина

Лицензите на минния гигант Rio Tinto са отнети

Литият също така спечели, на жаргона на минните групи, прозвището "петрол на 21-ви век", което показва неговата водеща роля в определянето на глобалните силови отношения, роля, която досега заемат въглеводородите. Този метал е от решаващо значение за производството на (литиево-йонни) батерии за електрически превозни средства.

Той заема място и в енергийния преход. Литият влиза - привидно скромно - в производството на катоди, отрицателният полюс на електрическите батерии. Само този, който контролира способността за производство на катоди, всъщност контролира производството на батерии.

Ще успее ли Китай да изкопае литиевото съкровище на Афганистан?

Ще успее ли Китай да изкопае литиевото съкровище на Афганистан?

САЩ и Европа наблюдават с притеснение, вече внасят над 80% от своите редкоземни метали от Китай

В обобщение, няма смисъл да се строят мегафабрики, като тези на Telsa, които да доставят експоненциалното потребление на електрическите превозни средства, ако играч с доминираща позиция в катодния сектор може да намали за една нощ доставката на решаващ компонент. Това може да бъде Китай, където част от добивания в света литий се трансформира и рафинира. Но контраофанзивите са в ход.