Ливанската компания за електроснабдяване обяви прекъсване на електрозахранването в цялата страна, съобщава ТРТ.

Последната група производствени единици в електроцентралата Захрани, която доставя на страната електричество, е излязла от мрежата след изчерпване на горивото.

Това доведе до пълно спиране на електрозахранването във всички ливански територии.

Прекъсването на електрозахранването засегна ключови обекти, сред които международното летище Рафик Харири, пристанището на Бейрут, затвори, съоръжения за пречистване на отпадъчни води и помпени станции за питейна вода.

Ливан прави всичко възможно, за да няма по-широка война

Ливан прави всичко възможно, за да няма по-широка война

Това заяви външният министър на страната Абдала Бу Хабиб

Заводът Захрани, в южен Ливан, е една от най-важните централи за производство на електроенергия в страната и в момента единствената действаща, която осигурява повечето електроенергия.

В изявлението се казва, че спирането "дойде след изчерпване на всички възможни предпазни мерки за удължаване на производството на енергия. "

Компанията "ще рестартира производствените единици в завода в Захрани, които бяха принудително изключени, в съответствие със съхранението, което ще ѝ бъде на разположение след осигуряване на гориво, за постепенно възстановяване на електроснабдяването до предишните нива", без да разкрива времето необходимо за това.

През последните няколко години прекъсванията значително се увеличиха поради финансовите затруднения на правителството, което доведе до невъзможността му да осигури чуждестранна валута за внос на гориво.

Производството на електроенергия в Ливан по-рано варираше между 1600 и 2000 мегавата дневно, но недостигът на гориво през последните години постепенно намали производството до безпрецедентно ниски нива.

Израел ударил склад на "Хизбула" в Южен Ливан

Израел ударил склад на "Хизбула" в Южен Ливан

Ливанските власти съобщиха за загинали и ранени цивилни сирийци

Припомняме, че това се случва и на фона на боевете в страната между Израел и "Хизбула". Те продължават от октомври миналата година, заедно с войната между Израел и групировката "Хамас" в Газа".