Великобритания се бори за спечелването на контракт на стойност два милиарда паунда за доставка на два или три от най-съвременните морски кораби - разрушители „Тип 45" за Саудитска Арабия. Информацията е на електронното издание на британския The Independent, цитирано от Money.bg.

Строителството на първия кораб „Тип 45" стартира през януари, той ще бъде пуснат на вода през 2009. Ще бъде оборудван с радар, който ще засича 4,000 различни обекти в 200 - мили радиус. Снаряд с размерите на топка за голф ще се засича от разстояние 30 мили. Всеки нов боен кораб BAE/VT струва около 750 милиона паунда.

The Independent посочва, че освен връзките със Саудитска Арабия, все по-„топли" са контактите на британското Министерство на отбраната с Либия. Все по-често либийски официални лица гостуват на британските военни, което е повод да се счита, че се готви огромна доставка на британско оръжие за авторитарния режим на Кадафи.

Доскоро Либия се окачествяваше от Запада като един от най-опасните военни режими. Военното ембарго бе вдигнато през 2004, след като Либия се отказа от оръжията си за масово унищожение. Оттогава насам персоналът на Deso, организацията за експортни услуги на британския отбранителен сектор, много енергично се свързва с либийците.

По данни на Deso, срещите между официални лица по въоръжението от Либия и UK от 2004 са 20 на брой. Освен това Deso са си отворили миналата година офис на пълно работно време в либийската столица Триполи.

Активисти, противопоставящи се срещу търговията с оръжия за Третия свят, посочват, че подобна активност в контактите между военните е предшествала например големия договор за доставка на оръжие за ЮАР в края на 1990те.

„Да се види как Либия буквално за една нощ от презрян режим става пазар за британските оръжия е обезпокоително за всеки. Deso отварят офис единствено ако преследват голяма сделка". Например, Deso между 2004 и 2006 са имали 10 срещи с официални лица от Ирак и нито една с Израел.

Повече за информацията на „Индипендънт" в Money.bg