Британският премиер Лиз Тръс защити икономическия си план, който разколеба финансовите пазари, подчертавайки, че е готова да предприеме "противоречиви" стъпки за възобновяване на растежа и няма да промени курса въпреки сътресенията, съобщава "Ройтерс".

Това е правилният план, който сме изготвили, категорична бе тя.

Запитана дали би променила минибюджета, който шокира пазарите с мащаба на своите данъчни облекчения и държавни заеми, Тръс отвърна: "Не приемам предпоставката на въпроса".

"Изправени сме пред трудни икономически времена - не го отричам. Това е световен проблем. Но това, което е абсолютно правилно, е, че правителството на Великобритания се намеси и действа в този труден момент", изтъкна премиерът.

Миналата седмица министърът на финансите Куаси Квартенг предизвика сътресения на финансовите пазари, след като представи план за намаляване на данъците, без да дава подробности за въздействието върху публичните финанси или за това как правителството ще реформира икономиката, за да стимулира растежа.

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Инвеститорите нямат доверие на икономическите мерки на правителството

Британската лира се срина, а доходността на британските държавни облигации скочи, което принуди Английската централна банка спешно да възобнови програмата си за изкупуване на дългосрочни държавни облигации, за да не се стигне до обявяване на несъстоятелност от пенсионните фондове.

Тръс посочи, че правителството трябва да предприеме спешни и решителни действия, за да защити домакинствата и бизнеса от скок на сметките за енергия.

Разбира се, това означава вземане на противоречиви и трудни решения. Но аз съм готова да направя това като министър-председател, защото важното за мен е да раздвижим икономиката си, отбеляза тя.

Великобритания налага таван на цените на тока и газа за бизнеса

Великобритания налага таван на цените на тока и газа за бизнеса

Мярката влиза в сила на 1 октомври и ще продължи до 31 март 2023 г.