Британската лира падна до най-ниското си ниво спрямо щатския долар рано в понеделник, след като министърът на финансите Квази Квартенг обеща мащабен пакет от данъчни облекчения, подхранвайки опасенията относно икономическата политика на правителството, докато Обединеното кралство върви към рецесия, предава Associated Press.

Паундът падна до 1,0373 долара, преди да се покачи до 1,0672 в началото на търговията в Лондон. Това беше най-ниското му ниво от 1971 г.

Британската валута загуби повече от 5% от стойността си спрямо долара от петък, когато Квартенг обяви най-големите данъчни облекчения от 50 години. Британското правителство планира да похарчи милиарди лири, за да помогне на потребителите и бизнеса, борещи се с високи сметки за енергия, които водят до криза на разходите за живот. Комбинацията предизвика загриженост на инвеститорите относно нарастващия държавен дълг.

Квартенг и премиерът Лиз Тръс, която встъпи в длъжност преди три седмици, залагат на това по-ниските данъци и намалената бюрокрация да стимулират икономическия растеж и да генерират достатъчно допълнителни данъчни приходи, за да покрият държавните разходи. Икономистите предполагат, че е малко вероятно този риск да се изплати.

Говорителят за икономика на опозиционната Лейбъристка партия Рейчъл Рийвс каза, че Квартенг е "разпалил огъня" на нестабилността, говорейки за допълнително намаляване на данъците и каза, че политиките на правителството са "безразсъдни".

На фона на критиките за икономическата му политика в неделя, Квартенг каза, че вярва, че правителството действа отговорно.

"Предстои още", каза той в интервю за BBC. "Ние управляваме само от 19 дни. Искам да видя през следващата година хората да запазят повече от доходите си, защото вярвам, че британският народ е този, който ще движи тази икономика.

Като намалява данъците, правителството планира да ограничи цените на електроенергията и природния газ за жилища и предприятия, за да помогне за смекчаване на покачванията на цените, които бяха предизвикани от войната в Украйна и покачиха инфлацията до почти 40-годишен връх от 9,9%.

Тази програма ще струва 60 милиарда паунда и правителството ще вземе заем, за да я финансира, каза Квартенг в петък.

Той каза в неделя, че това е правилната политика, защото правителството трябва да помогне на потребителите, притиснати от безпрецедентния натиск, причинен от войната в Украйна и пандемията от COVID-19.

Инфлацията във Великобритания удари 40-годишен връх

Инфлацията във Великобритания удари 40-годишен връх

Повишението е до 9,1% на годишна база през май

Великобритания може да си позволи разходите, защото нейният дълг като процент от брутния вътрешен продукт е вторият най-нисък сред големите индустриални икономики от Групата на седемте, каза Квартенг. През следващите месеци правителството ще обяви планове за намаляване на дълга на нацията, каза той.

"Очевидно ще изложа планове за средносрочния фискален план, както го наричаме, който ще покаже, че сме поели ангажимент нетният дълг към БВП да спада с времето", каза Квартенг.

Спадът на паунда спрямо долара също беше подхранван от това, че централната банка на Англия не действа в синхрон с усилията на Федералния резерв на САЩ да овладее инфлацията. Британската централна банка в четвъртък повиши лихвените проценти с половин процентен пункт в сравнение с голямото увеличение от три четвърти пункта от страна на Федералния резерв на САЩ миналата седмица. Но инфлацията в Обединеното кралство е най-високата сред големите икономики и банката прогнозира рецесия по-късно през годината.

Докато спадът на паунда се ускори през последните дни, валутата се понижава стабилно спрямо долара за повече от година, тъй като инвеститорите търсеха сигурността на американските активи на фона на икономическите сътресения от пандемията и войната в Украйна.

Британската валута се понижи с повече от 24% спрямо долара от скорошния си връх от 1,4181 долара на 27 май 2021 г.

Лиз Тръс замразява сметките за енергия на британците

Лиз Тръс замразява сметките за енергия на британците

Схемата ще се финансира със заеми