Инфлацията във Великобритания се повиши до 9,1% на годишна база през май, става ясно от доклад на Националната статистическа служба на страната.

Това е най-високото ниво от 1982 г. насам - точно 40 години.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,7% през май, докато индексът на потребителските цени, включително разходите за жилища на собствениците, се е покачил със 7,9% на годишна база и с 0,6% в сравнение с предходния месец.

Цените на вложените и изходните цени на производителите пък бележат годишен ръст съответно от 22,1% и 15,7% през май, като наай-съществено увеличение има при хранителните продукти и металите.

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

Това е най-големият спад в стандарта на живот на британците от 70 години

В доклада се посочва, че инфлацията до голяма степен е причинена от по-високите крайни цени на електроенергията в страната и по-високите разходи за горива на фона на нарастващата енергийна криза в Европа заради санкциите срещу Русия. Съгласно последните оценки на Английската централна банка през есента инфлацията в страната ще нарасне до 11%.

През март базираният в Лондон Център за икономически и бизнес изследвания предупреди, че Великобритания е застрашена от най-големия спад на жизнения стандарт от 50-те години на миналия век.

Британският финансов министър Риши Сунак увери, че правителството "използва всички инструменти, с които разполага", за да овладее инфлацията.

Той изтъкна "целенасочени действия за подпомагане на семействата, получаване на £1200 за осемте милиона най-уязвими домакинства" като една такава мярка.