Кампанията на Русия за сериозно влошаване на единната енергийна система на Украйна през зимата на 2022-23 г. много вероятно се е оказала неуспешна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че от октомври миналата година Русия нанася удари на големи разстояния, но от началото на март 2023 г. мащабните атаки са рядкост.

Ударите с по-малък мащаб (под 25 боеприпаси) продължават, но е много вероятно да имат много по-малко въздействие върху украинската енергийна система, смятат от британското разузнаване.

Украйна получава енергийна помощ от 15 страни от ЕС

Украйна получава енергийна помощ от 15 страни от ЕС

Критично важно е по време на войната Киев да се справи със сривовете

Украинските мрежови оператори продължават да доставят резервни трансформатори и други критични компоненти. Транспортирането и инсталирането на тези компоненти е голямо логистично предизвикателство, особено на трансформаторите за високо напрежение, които тежат най-малко 100 тона.

Според британското МО енергийната ситуация в Украйна вероятно ще се подобри с настъпването на по-топло време. Планирането и подготовката за следващата зима вероятно вече са започнали.

Енергийната система на Украйна оцеля въпреки месеците на атаки, които понякога оставяха милиони хора без електричество, отопление или водоснабдяване.

Длъжностни лица изчисляват, че около 40% от енергийната система е повредена, като продължава ремонтът за възстановяване на захранването и укрепване на енергийната система.

Украйна отново произвежда ток, но прекъсванията продължават

Украйна отново произвежда ток, но прекъсванията продължават

Отново опасения около Каховския язовир