Щетите, нанесени по украинските съоръжения за производство на електроенергия от руските ракетни атаки, са "колосални". Това заяви Володимир Кудрицки, главен изпълнителен директор на украинската национална енергийна компания "Укренерго", съобщава "Ройтерс".

Той обаче отхвърли необходимостта от евакуация на цивилни.

Кудрицки предупреди, че украинците могат да се сблъскат с дълги прекъсвания на електрозахранването, но увери, че мрежовият оператор иска да помогне.

На практика нито една топло- или водноелектрическа централа не е останала незасегната от руските атаки, отбеляза той.

Мащабът на разрушенията е колосален, категоричен бе Кудрицки.

Украйна може да остане на тъмно до края на март

Украйна може да остане на тъмно до края на март

В зависимост от развитието на войната

"В Украйна има дефицит на производство на електроенергия. Не сме способни да генерираме толкова енергия, колкото потребителите могат да използват", посочи шефът на "Укренерго".

Той заяви, че се очаква кратко застудяване от сряда, но след това температурите отново ще се покачат, което ще даде възможност за стабилизиране на енергийната система на страната.

Украйна има достатъчно запаси от гориво, натрупани преди руската инвазия на 24 февруари, увери Кудрицки и допълни, че се работи усилено за ремонт на повредената инфраструктура. Той изрази надежда някои резервни части да бъдат осигурени от чужбина.

Относно предложенията за евакуация на някои градове, които са най-тежко засегнати от недостиг на енергия, Кудрицки подчерта, че подобни призиви са "неуместни".

Зеленски: Повече от 10 милиона жители на Украйна остават без ток

Зеленски: Повече от 10 милиона жители на Украйна остават без ток

След руската ракетна атака