Националната енергийна компания "Укренерго" подписа споразумение с 15 системни оператори на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия. Това ще позволи да търси помощ в непредвидени ситуации.

Компанията публикува съобщението във Facebook.

"Споразумението е друг важен принос към енергийната стабилност и устойчивост на Украйна. Благодарение на солидарността и решимостта на нашите приятели, може да се разчита на повече спешна помощ. Днес украинската енергийна система е още по-силна. Това означава, че украинците ще имат светлина при у дома дори и в най-мрачните времена", каза главният изпълнителен директор на Володимир Кудрицки.

Той уточни, че Украйна е разчитала на подкрепа от енергийните системи на съседните страни. Новото споразумение разширява кръга от държави, от които може да се иска спешна помощ. Сега включва и несъседни.

Лошото време остави без ток осем области в Украйна

Лошото време остави без ток осем области в Украйна

Руски обстрел е засегнал електромрежата в други три региона на страната

Това допълнително укрепва устойчивостта на енергийната система на Украйна. Това е важно предвид редовните атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура.

Аварийната помощ е спешна доставка на електроенергия от друга държава по искане на системния оператор. Това е необходимо, ако вече са изчерпани вътрешните резерви и средства за избягване на едновременни прекъсвания на захранването на голям брой потребители. Различава се от вноса. Това е спешна мярка за преодоляване на извънредна ситуация. Нуждата от нея не може да се предвиди предварително. Вносът, напротив, се извършва в рамките на предварително определен срок по подписани търговски договори.

Както беше съобщено, в началото на седмицата Европейската мрежа на операторите на преносни системи реши да увеличи допълнително капацитета за внос на електроенергия в Украйна до 850 MW от сегашните 700 MW.

Украйна отново произвежда ток, но прекъсванията продължават

Украйна отново произвежда ток, но прекъсванията продължават

Отново опасения около Каховския язовир