Лошо време наложи извънредно спиране на електричеството в осем области в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Украинската национална енергийна компания "Укренерго" посочи и че руските атаки са засегнали електрозахранването в някои зони на първа линия.

Прекъсването на тока идва след подобрение в доставките на електричество в Украйна през последните седмици, което официални лица приветстваха като победа в битката си за възстановяване на захранването след месеци на руски удари с ракети и дронове.

"Укренерго" съобщи, че бури, вятър, сняг и дъжд в седем области на Западна Украйна и в Одеска област в южната част на страната са довели до прекъсване на тока за потребителите.

За ООН пълно спиране на тока в Украйна ще е катастрофа

За ООН пълно спиране на тока в Украйна ще е катастрофа

Да се помогне на цяла държава, е отвъд възможностите на цялата световна хуманитарна общност

Отделно, електроразпределителните мрежи в района на Харков на североизток, Запорожие на югоизток и Херсон на юг са били повредени по време на скорошния руски обстрел.

"Сложна остава ситуацията с електроснабдяването в районите по фронтовата линия, където врагът постоянно нанася повреди по електрическата мрежа с артилерийски огън", посочват от енергийния оператор.

"Укренерго" допълва, че поддържа ограничения на потреблението на електроенергия в централната област Житомир поради повреда на мрежата по време на руските атаки този месец.

Енергийната система на Украйна оцеля въпреки месеците на атаки, които понякога оставяха милиони хора без електричество, отопление или водоснабдяване.

Длъжностни лица изчисляват, че около 40% от енергийната система е повредена, като продължава ремонтът за възстановяване на захранването и укрепване на енергийната система.

Синоптиците очакват ново влошаване на метеорологичните условия по-късно тази седмица.

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Нито една топло- или водноелектрическа централа не е останала незасегната от руските атаки