Пълното прекъсване на тока в Украйна ще бъде катастрофа. За това предупреди постоянният координатор на ООН в Украйна Дениз Браун, цитиран от ТАСС.

В интервю за германския в. "Шпигел" той обясни, че в този случай да се помогне на цяла една държава с население от около 40 милиона души, би било отвъд възможностите на цялата световна хуманитарна общност.

"Трябва да помислим заедно какво да се направи, ако това се случи", заяви Браун.

По негови думи в момента на територията на Украйна се намират около 2000 служители на хуманитарните организации на ООН.

Междувременно стана ясно, че след последните руски атаки без ток остават хиляди домакинства в Киев и околностите, както и в Одеса и Днипро.

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Нито една топло- или водноелектрическа централа не е останала незасегната от руските атаки

По-рано украинският премиер Денис Шмигал съобщи, че дефицитът на електроенергия в мрежата на страната се оценява на 19% и прекъсванията на тока ще продължат.

Рано в понеделник беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна. Предупреждението беше последвано от съобщения за експлозии и прекъсвания на електрозахранването в редица украински градове и области.

По данни на украинската национална енергийна компания "Укренерго" се очаква дефицитът на електроенергия в електрическата мрежа да се увеличи през следващите 24 часа, което ще доведе до аварийни спирания на тока във всички области на страната.

Украйна може да остане на тъмно до края на март

Украйна може да остане на тъмно до края на март

В зависимост от развитието на войната