Русия извърши нова ракетна атака срещу Украйна в понеделник. В цялата страна беше обявена въздушна тревога, което накара хората да се насочат към убежища, а противовъздушната отбрана (ПВО) влезе в действие, предава Ройтерс.

"Ракетите вече са изстреляни", каза говорителят на украинските военновъздушни сили (ВВС) Юрий Игнат.

Официални лица, цитирани от украинските медии, казаха, че експлозии могат да бъдат чути в някои райони, вероятно заради системите за ПВО.

"Не пренебрегвайте въздушната тревога", каза Андрий Йермак, ръководител на кабинета на украинския президент.

ЕК: Руските атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна - чист терор и военно престъпление

ЕК: Руските атаки срещу гражданска инфраструктура в Украйна - чист терор и военно престъпление

Фон дер Лайен отчита още една глава в една вече много жестока война

Взривове са чути в цяла Украйна. В Киев хората се намират по укритията или са потърсили убежище в метрото. В допълнение към ракетните атаки срещу Донецка, Полтавска, Харковска, Одеска и Николаевска области има данни за експлозии и работа на системи за противовъздушна отбрана в Кировоградска, Черкаска, Запорожка и Киевска области.

Двама души са загинали в село Новософиевка в Запорожка област, а други двама са ранени. Ракети са поразили и град Кривой рог в Дневпропетровска област, като част от него е останала без електроенергия. Работи се за осигуряване на вода на жителите, съобщи кметът. Сутринта бе съобщено за един загинал при среднощен обстрел на промишлено предприятие в града.

Руските сили все по-често атакуват с ракети украински енергийни съоръжения през последните седмици, на фона на неуспехи на бойното поле. Тези атаки причиняват големи прекъсвания на електрозахранването, което става все по-голям проблем с настъпването на зимата.