Руските атаки с ракети и дронове срещу електроцентрали и друга инфраструктура в Украйна са "актове на чист терор", които са равносилни на военни престъпления. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

"Вчера отново станахме свидетели на целенасочените атаки на Русия срещу гражданска инфраструктура. Това бележи още една глава в една вече много жестока война. Международният ред е пределно ясен - това са военни престъпления", подчерта тя в своя реч пред депутати в Европейския парламент.

Светът осъди "отчаяните" руски атаки срещу цивилни в Украйна

Светът осъди "отчаяните" руски атаки срещу цивилни в Украйна

ООН настоя нападенията с дронове да спрат

Целенасочени атаки срещу гражданска инфраструктура с ясната цел да се прекъсне водоподаването, електричеството и отоплението на мъже, жени и деца с идването на зимата - това са актове на чист терор и ние трябва да го наричаме по този начин, категорична бе председателката на ЕК.

Миналата седмица на среща с членове на Съвета за сигурност руският лидер обяви, че ще бъде нанесен масиран удар с високоточни оръжия по военните, комуникационните и енергийните съоръжения на Украйна.

Последваха редица въздушни удари по украински градове, включително столицата Киев.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски обяви, че 30% от електроцентралите в Украйна са били разрушени от 10 октомври насам. 

Руските удари разрушили 30% от електроцентралите в Украйна

Руските удари разрушили 30% от електроцентралите в Украйна

За Зеленски няма повече възможности за преговори с Путин