Атаките срещу цивилни в Украйна трябва да спрат. За това настоя новият върховен комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк, който встъпи в длъжност днес, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва след поредната вълна от руски атаки с дронове срещу украински градове тази сутрин.

"Получихме доклади от нашите колеги на място за тези атаки с дронове и е абсолютно наложително цивилни да не стават тяхна мишена, това е много трудно в гъсто населените градски райони", подчерта той.

Спазването на международните закони за правата на човека и хуманитарното право е "от критично значение, така че големият призив е да се намали напрежението", посочи още Тюрк.

Центърът на Киев отново под обстрел
Обновена

Центърът на Киев отново под обстрел

Столицата е била атакувана от безпилотни дронове камикадзе

От своя страна посолството на САЩ в Киев също осъди руските атаки срещу Киев и други украински градове и увери, че Съединените щати са с украинския народ.

"Още по-отчаяни и осъдителни руски атаки тази сутрин срещу цивилни и гражданска инфраструктура. Възхищаваме се на силата и издръжливостта на украинския народ. Ще бъдем с вас толкова, колкото е необходимо", написа дипломатическата мисия в Туитър.

Заради атаките по-рано днес Украйна настоя Русия да бъде изключена от Г-20.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък написа в социалните мрежи: Врагът може да удари по нашите градове, но няма да ни сломи. Агресорите ги очаква справедливо наказание и ще бъдат осъдени от бъдещите поколения. Победата е наша!".

Украйна иска Русия вън от Г-20

Украйна иска Русия вън от Г-20

Да сложим край на руското лицемерие, зове Киев

В ранните часове днес Киев отново бе разтърсен от експлозии. Бяха нанесени удари в района на централната жп гара в украинската столица.

Според украински източници Русия е обстрелвала и други региони в страната освен украинската столица Киев. Съобщения за взривове имаше и от областите Суми, Днепропетровск и Одеса.

Руски военни блогъри, близки до Кремъл, съобщават за обстрел на енергийната инфраструктура на страната.