Общото събрание на ООН одобри австриеца Фолкер Тюрк за върховен комисар по правата на човека. Той беше номиниран от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и кандидатурата му бе одобрена с пълно единодушие, предаде АП.

Върховният комисар на ООН за правата на човека се назначава за четиригодишен мандат. Австриецът ще замени представителката на Чили - Мишел Бачелет. Нейният мандат изтече на 31 август.

Китай се опитва да спре доклад на ООН за репресиите срещу уйгурите

Китай се опитва да спре доклад на ООН за репресиите срещу уйгурите

В писмо до Мишел Бачелет настоява документът да не се публикува

В последния ден от работата си Мишел Бачелет представи резултатите от проучване, изготвено от екипа й, в което тя обвини Китай в сериозни нарушения на правата на уйгурите в провинция Синдзян. От Пекин определиха доклада на ООН като изфабрикуван "фарс".

Генералният секретар на Amnesty International - Агнес Каламар обяви, че Фолкер Тюрк е назначен на отговорния пост "във време на значителни рискове пред човешките права по света".

"От него се очаква незабавно да подготви ефективен отговор срещу нарушенията на човешките права, извършвани в агресивната война на Русия срещу Украйна, и при преследването на милиони уйгури в Китай.

Освен това той ще трябва да реагира и на много забравени кризи - в Йемен, Конго и Мианмар. Не на последно място неговата програма трябва да включва решения за справяне с проблема с все по-нарастващите неравенства" - коментира Агнес Каламар.

Фолкер Тюрк има докторска степен по международно право от Виенския университет. Той е работил за Върховния комисар на ООН за бежанците по света, включително в Малайзия, Косово, Босна, Конго и Кувейт, преди да заеме ключови позиции в централата на ВКБООН в Женева.

От 2015 г. до 2019 г. работи по разработването на Глобален пакт за бежанците.

От началото на 2019 г. до януари 2022 г. Тюрк бе помощник на генералния секретар на ООН, като отговаряше за стратегическата координация на политиките на организацията.

Тази година Тюрк работи по доклада на Гутериш от септември 2021 г., наречен "Нашият общ дневен ред", очертаващ сценария на ООН за пробив към един по-зелен и по-безопасен свят. Той също така бе натоварен с координирането на цяла една система от мерки в ООН, която да стимулира спазването на човешките права.