Върховният комисариат на ООН по човешките права публикува доклад за спазването на правата на човека в китайския Синцзян-Уйгурски автономен район, предаде Ройтерс.

Това стана в нощта на сряда срещу четвъртък.

Мандатът на върховната комисарка на ООН по правата на човека Мишел Бачелет изтече на 31 август, а тя бе обещала да публикува доклад за човешките права в Синцзян преди изтичането му.

Докладът бе посрещнат с голямо внимание, защото от доста време се твърди, че Китай накърнява правата на уйгурите.

Бачелет заяви, че макар и да продължава да води диалог с Китай, не може да си затваря очите и да толерира накърнените човешки права.

ООН обвини Китай за принудителен труд в Синцзян и Тибет

ООН обвини Китай за принудителен труд в Синцзян и Тибет

Китай разкритикува доклада

В доклада се казва: "Много е вероятно в китайския автономен район Синцзян-Уйгур да са били извършвани престъпления срещу човечеството.

Срещу представители на уйгурската общност и на други групи, преобладаващо мюсюлмански, са били извършвани престъпления като произволно и дискриминационно задържане.

Ето защо ООН призовава международната общност да предприеме спешно действия във връзка с твърденията, че в Синцзян са били извършвани мъчения и дори сексуално насилие."

От Върховния комисариат на ООН по правата на човека обръщат внимание в доклада си и на твърдения за принудително подлагане на медицински практики и за задържания при лоши условия.

Малко по-късно властите в Пекин изразиха сериозното си недоволство от оценката на Върховния комисариат на ООН по човешките права за ситуацията в китайския автономен район Синцзян-Уйгур.

Говорителят на постоянното представителство на Китай в Женева - Лю Юин посочи, че в доклада е използвана невярна информация и че става дума за фарс, планиран от Съединените щати.