Принудителен труд се извършва в района на Синцзян в Китай, заключи водещият експерт на ООН по робството Томоя Обоката в нов доклад, който разгневи Пекин, пише американският вестник "Политико".

"Разумно е да се заключи, че принудителният труд сред уйгурските, казахските и други етнически малцинства в сектори като селското стопанство и производството" е налице в западния регион (Синцзян), където Китай е обвинен в нарушения на човешките права срещу уйгурското мюсюлманско малцинство, и в "геноцид" от САЩ

Специалният докладчик на ООН за съвременните форми на робство Томоя Обоката добави, че някои аспекти от политиката на Китай към Синдзян дори могат да се равняват на "поробването като престъпление срещу човечеството".

Докладът, публикуван в сряда, гласи: "Като се има предвид естеството и обхвата на правомощията, упражнявани върху засегнатите работници по време на принудителен труд, включително прекомерно наблюдение, злоупотреба с условия на живот и работа, ограничаване на движението чрез интерниране, заплахи, физическо и/или сексуално насилие и друго нечовешко или унизително отношение, някои случаи могат да се равняват на поробване като престъпление срещу човечеството, което заслужава допълнителен независим анализ."

Губернаторът на Синцзян определя живота на уйгурите в лагерите като по-пъстър

Губернаторът на Синцзян определя живота на уйгурите в лагерите като по-пъстър

Бивши задържани коментират, че са измъчвани, изолирани и откъснати от семействата си

Правозащитни организации предполагат, че до един милион уйгури мюсюлмани са задържани в лагери за интерниране.

ЕС, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на китайски официални лица, за които се твърди, че са замесени в нарушения на правата. САЩ определиха ситуацията като геноцид и забраниха вноса на памук от Синцзян.

Принудителен труд също е установен в Тибет, се добавя в доклада на ООН.

Пекин разкритикува експерта на ООН по робството след публикуването на доклада. "Определен специален докладчик избира да повярва на лъжи и дезинформация за Синдзян, разпространявани от САЩ и някои други западни страни и антикитайски сили", каза говорител на китайското външно министерство.

Китай се закани да създаде "непревземаема крепост" против разцеплението в Тибет

Китай се закани да създаде "непревземаема крепост" против разцеплението в Тибет

Като възпитава масите...