Китай трябва да изгради "непревземаема крепост", за да поддържа стабилността в Тибет, да защитава националното единство и да възпитава масите в борбата срещу "разцеплението". Това е обявил китайският президент Си Цзинпин пред високопоставени членове на китайската комунистическа върхушка, съобщават държавните медии, цитирани от "Ройтерс".

Китай придоби контрол над Тибет през 1950 г., като го определя като "мирно освобождение", което помогнало на отдалечения хималайски регион да отхвърли своето "феодално" минало. Но критиците, начело с тибетския духовен лидер в изгнание Далай Лама, твърдят, че управлението на Пекин представлява "културен геноцид".

Китай налага визови ограничения за американци за Тибет

Китай налага визови ограничения за американци за Тибет

В отговор на "грешните действия на американската страна"

По време на важно заседание на върхушката на Китайската комунистическа партия за бъдещия край на управлението на Тибет, Си Цзинпин е похвалил постиженията и е приветствал управляващите Тибет комунисти, но е подчертал, че са необходими повече усилия за обогатяване, подмладяване и укрепване на единството в региона.

Политическото и идеологическо образование трябва да бъде засилено в училищата в Тибет, за да се "посеят семената да обичат Китай в дълбините на сърцата на всеки младеж", изтъкнал Си в коментари, публикувани от държавната агенция "Синхуа".

Хонконг се насочва към същата съдба като Тибет

Хонконг се насочва към същата съдба като Тибет

На Тибет беше обещана формулата "Една държава, две системи"

Обещавайки да изгради "обединен, проспериращ, цивилизован, хармоничен и красив нов, модерен, социалистически Тибет", китайският държавен глава настоял, че Китай трябва да засили ролята на Комунистическата партия там и да интегрира по-добре тибетските етнически групи.

Тибетският будизъм също трябвало да се адаптира към социализма и към китайските условия, добавил той.

Политиките на Китай спрямо Тибет отново попаднаха в светлината на прожекторите тази година на фона на влошаващите се отношения на страната със САЩ.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви през юли, че Вашингтон ще спре визите за някои китайски официални лица, участващи в блокирането на дипломатическия достъп до Тибет и в "нарушения на човешките права", като добави, че САЩ подкрепят "значителна автономия" за Тибет.

Китай отсече: Тибет е неразделна част от свещената китайска територия

Китай отсече: Тибет е неразделна част от свещената китайска територия

Според САЩ хората в Тибет са подложени на жестоки репресии