Китай планира да въведе реципрочните визови ограничения за лица от САЩ, след като Вашингтон въведе санкции срещу китайски служители заради политиката на Пекин относно достъпа на чужденци, които искат да посетят Тибет, заяви говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян, цитиран от "Спутник".

"В отговор на грешните действия на американската страна, Китай реши да въведе визови ограничения за американския персонал, който се държи зле по въпросите, свързани с Тибет", обясни той.

Китай налага визови ограничения на американци за Хонконг

Китай налага визови ограничения на американци за Хонконг

Проектозаконът предвижда повдигане на обвинения на жители на Хонконг в подривна дейност

На фона на нарастващото двустранно напрежение Китай и САЩ си прехвърлят визови ограничения по няколко спорни въпроса, включително ситуацията в Хонконг, Синдзян и Тибет. САЩ обвиниха Китай в нарушения на човешките права и репресии по тези места, Пекин отрече твърденията и се аргументира, че Вашингтон не трябва да се намесва във вътрешни работи.

През 2018 г. САЩ приеха Закона за реципрочен достъп до Тибет. Законът има за цел да насърчи достъпа до Тибет за американски дипломати и други служители, журналисти и други граждани, като отказва влизането в САЩ на китайски служители, които се счита за отговорни за ограничаване на достъпа до Тибет.

Тибет е единственият регион, за който Китай изисква дипломати и журналисти да изискват специален достъп.

Китай отговаря на САЩ с визови ограничения за американци с "антикитайски" връзки

Китай отговаря на САЩ с визови ограничения за американци с "антикитайски" връзки

Спират всеки нает или спонсориран от разузнаване на САЩ и правозащитни групи