Китай планира по-строги визови ограничения за граждани на САЩ, които са обвързани с антикитайски групи, докато отношенията между страните продължават да се влошават, съобщава "Ройтерс".

Китайското министерство на обществената сигурност работи от месеци по правилата за ограничаване на възможностите на всеки нает или спонсориран от американските разузнавателни служби и правозащитни групи да пътува до Китай.

По-рано САЩ, обяви, че въвежда визови ограничения за китайските правителствени служители и представители на Комунистическата партия, за които САЩ смятат, че са отговорни за задържане и злоупотреба с мюсюлмански малцинства.

САЩ налага визови ограничения на Китай заради репресии срещу мюсюлмани

САЩ налага визови ограничения на Китай заради репресии срещу мюсюлмани

Помпео: Китай изисква от своите граждани да се кланят на правителството, а не на Бог

Китайските правила ще възложат съставянето на списък на американските военни и свързани с ЦРУ институции и групи за права и добавянето на техните служители към черен списък за китайски визи, според източниците, които отказаха да бъдат идентифицирани.

По-строгите ограничения идват на фона на притесненията на Пекин, че САЩ и други правителства използват такива организации, за да подбудят антиправителствени протести както в континенталния Китай, така и в Хонконг, и също биха отвърнали за американските визови ограничения срещу китайски изследователи и служители.

"Планът бе широко обсъждан от висши полицейски служители през последните месеци, но стана по-вероятно да бъде приложен след протестите в Хонконг и забраната за издаване на визи за САЩ на китайски служители", обяснява източникът.

САЩ съкращават продължителността на визи за китайски граждани

САЩ съкращават продължителността на визи за китайски граждани

Стратегия за предотвратяване на кражба на интелектуална собственост от съперници на САЩ

Съперничеството между Съединените щати и Китай се подхранва от редица въпроси, включително търговска конкуренция, права на човека и притеснения за сигурността.

САЩ направиха голяма стъпка в противопоставянето си на Китай през май, когато добавиха китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co в така наречения черен списък на дружествата, забранявайки на китайската компания да придобива компоненти и технологии от американски фирми без одобрение от САЩ. Съединените щати подозират, че оборудването на Huawei може да бъде използвано от Пекин за шпионаж, което китайската фирма многократно отрича.

Последните ограничения за издаване на визи започнаха през април, когато някои видни китайски учени получиха отказ за американски визи. Следващия месец САЩ въведоха законодателство, предназначено да забрани на всеки, нает или спонсориран от китайските военни, да получава студентски или изследователски визи.

Китай осъди действията на САЩ и ги определя като наказателни действия срещу свои граждани.

Пекин с предупреждение към китайските студенти в САЩ

Пекин с предупреждение към китайските студенти в САЩ

Отношенията между двете държави достигнаха дъно