САЩ заявиха, че ще наложат визови ограничения на китайски служители, обвинени в участие в репресии срещу мюсюлманско население, съобщава БиБиСи.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че китайското правителство е започнало "силно репресивна кампания". Китай отхвърли твърденията като неоснователни.

Помпео обвини китайското правителство в редица злоупотреби срещу уйгури, етнически казахи, киргизки мюсюлмани и други мюсюлмански групи от малцинствата.

Те включват "масови задържания в лагери за интерниране; всеобхватно, високотехнологично наблюдение; драконовски контрол върху изразяването на културни и религиозни идентичности и принуда на хората да се върнат от чужбина в често опасна за съдбата им ситуация в Китай".

САЩ удариха 28 организации в Китай заради потискане на уйгурите

САЩ удариха 28 организации в Китай заради потискане на уйгурите

Занимавали се с дейност, противоречаща на интересите на САЩ

"Няма такова нещо като тези така наречени "въпроси на правата на човека", както твърдят САЩ", заяви говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан.

"Тези обвинения не са нищо повече от оправдание на САЩ, умишлено да се намесят във вътрешните работи на Китай."

Визовите ограничения трябва да се налагат на служителите на китайското правителство и на Комунистическата партия, както и на членовете на техните семейства.

"САЩ призовават Китайската народна република незабавно да прекрати кампанията си за репресия в Синдзян, да освободи всички произволно задържани и да преустанови усилията да принуди членове на китайските мюсюлмански малцинствени групи, пребиваващи в чужбина, да се върнат в Китай, за да се изправят пред несигурна съдба", се казва в изявлението на САЩ.

В момента САЩ и Китай са въвлечени в търговска война и изпратиха делегации във Вашингтон за среща по-късно тази седмица.

Миналата седмица Помпео твърдеше, че Китай "изисква от своите граждани да се кланят на правителството, а не на Бог" по време на пресконференция във Ватикана.

Китай осъжда санкциите на САЩ срещу компании заради уйгурите

Китай осъжда санкциите на САЩ срещу компании заради уйгурите

Съветва американците да спрат да се бъркат във вътрешни работи и чужди интереси