Правителството на САЩ планира да съкрати продължителността на визите, издадени на някои китайски граждани, като част от стратегия за предотвратяване на кражба на интелектуална собственост от страна на съперници на САЩ, съобщава Белият дом, цитиран от "Ройтерс".

Държавният департамент на САЩ предприема мерки от 11 юни, за да "повиши сигурността във връзка с някои китайски кандидати за визи", коментират те.

"Намаляването на валидността на някои новоиздадени визи е част от Стратегията за национална сигурност, за да се гарантира, че интелектуалната собственост не се прехвърля на нашите конкуренти", се казва в официално съобщение. Длъжностните лица обмислят ограничения по отношение на визите за студенти по наука и технологии от някои страни.

Служител от департамента коментира, че процесът на кандидатстване за виза не се е променил, но консулските служители могат да ограничат валидността на визите за някои китайски кандидати за всеки отделен случай.

"Асошиейтед прес", цитирайки представител на департамента съобщава, че китайските студенти ще бъдат ограничени до едногодишни визи, ако учат в определени области като роботика, авиация и високотехнологично производство. Това са области, които Пекин счита за приоритетни цели в своя производствен сектор.

По информация на АП служителят заявява, че според инструкциите, китайските граждани, търсещи визи, ще се нуждаят от специално разрешение от няколко агенции в САЩ, ако работят като научни работници или мениджъри за компании в списъка на отделите за търговия на САЩ, които се нуждаят от по-строг контрол. Очаква се тези изисквания да отнемат месеци за всяко заявление.

Белият дом подготвя списък с обложени с мита китайски стоки за $50 млрд.

Белият дом подготвя списък с обложени с мита китайски стоки за $50 млрд.

До 15 юни САЩ ще публикуват списък с китайски стоки