Тибет е неразделна част от свещената територия на Китай и религиозните водачи трябва да насърчават националното единство и етническа хармония. За това настоя премиерът на Китай Ли Къцян при необичайно посещение в този район, в който според международната общност има големи проблеми с правата на човека, отбелязва "Ройтерс".

Когато през 1950 г. китайски войници нахлуха в Тибет, Пекин определи това като мирно освобождение, и оттогава управлява района с желязна ръка. Тибет е един от най-чувствителните териториални въпроси за китайските власти. В автономния район многократно са избухвали протести, макар че от последните мащабни демонстрации през 2008 г. насам е доста спокоен.

Китай обикновено отхвърля обвиненията в репресии на правозащитни организации и изгнаници и твърди, че неговото управление е сложило край на робството и е донесло благоденствие на този изостанал преди район, като изцяло спазвал правата на тибетския народ.

Сегашният Далай лама, най-висшата духовна фигура в тибетския будизъм, живее в изгнание в Индия от 1959 г., когато бе вдигнат неуспешен бунт срещу китайското управление. Китай го обвинява, че е опасен сепаратист, докато той твърди, че иска само истинска автономия за Тибет.

Миналата седмица американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че хората в Тибет са подложени на жестоки репресии от китайското правителство.